Ballast

Med ballast menas den här gången det grus/makadam som drälls på spåret för att i verkligheten se till att sliprarna ligger där de ska. I modell handlar det förstås bara om estetik, men väldigt viktig sådan.

För egen del betraktar jag ballastering (=att lägga ut ballast) som bland det mest urtrista man kan ägna sig åt. Alla knep som finns är tillåtna för att göra det enklare, snabbare, mindre urtrist. Det finns nån form av 'rullande tråg' som sprider ut bôset innan man limmar fast det, jag har aldrig sett nån i verkligheten under användning men tycker att det verkar som om de bara löser det minsta av de svårigheter som finns.

Nå, de moment som ingår i ballastering, om man gör som jag gör, är väl ungefär dessa:

  1. Välja ballastmaterial (grovlek, färg etc)
  2. Sprida ut den valda ballasten
  3. Finjustera ballasten
  4. Väta det hela
  5. Limma

Välja ballastmaterial
Det finns en uppsjö tillgängliga material att välja på, Woodland Scenics har olika grovlekar och färger, det finns andra förstås, sen ska man inte förakta tillgången på sand/grus i olika färger och grovlekar som man hittar på andra ställen än i hobbyaffären. Välj en lämplig variant av ballast beroende på vilken förebild du bygger efter. Jag undviker rödtoner och väljer istället ljust beigegrå om jag har möjlighet. Antingen då sand (’blomsand’, som vanligen används att ställa kaktusar i, har använts på några av de vackraste MMM-modulerna) eller Woodland Scenics ballast. Vad jag vill ha är ljusa korn (de mörknar i alla fall när man har på limmet), kantiga korn (det ser knepigt ut med stora runda stenar) och korn som inte är genomskinliga (=kvarts). I allmänhet är alltså vanlig sand/grus inte alltid perfekt. Å andra sidan är det billigt och lätt att få tag i...

Sprida ut ballasten
Jag lägger ut ballasten med hjälp av en liten sked, det går snabbt men kräver lite övning så man inte lägger på för mycket. Sen penslar jag ut det lite grovt med hjälp av en stor och mjuk pensel.

Finjustera ballasten
Helst ska det inte ligga några gruskorn alls oppanpå sliprarna, i växlarnas rörliga delar eller på andra oönskade ställen. Att hålla rent från växlar är superviktigt, jag brukar hellre hoppa över att ballastera växlarna än att riskera att limma ihop dem.

Till hjälp med att få bort gruskorn från sliprarna har jag den här egentillverkade mojängen. Det är ett litet stycke markisoleringsskiva som har fått några bitar självhäftande kardborrband som 'borste'. (Inga kardborrar där rälerna löper förstås). Jag drar den helt enkelt fram och tillbaks över rälsen så borstar den bort det mesta (inte allt!) oönskat. Funkar hyfsat bra och spar mycket tid. Billigt är det också.

För att göra det riktigt fint kan man sen gå över spåret med en liten pensel och flytta gruskornen dit man vill ha dem.

Väta det hela
Innan man limmar måste man väta ballasten. Gör man inte det, eller gör man det slarvigt, kommer limmet inte flyta ut utan skapar små floder av lim och ballast som sen ser väldans räligt ut. Väter gör man med vatten spetsat med lite diskmedel för att minska ytspänningen. Jag har hört att några använder IPA (IsoPropylAlkohol, även kallat Isopropanol) istället, det går säkert bra det också men är säkert en aning dyrare. Oavsett vad man väter med ska man spreja ut det med den blomspruta. Se till att det inte sprutar ut droppar utan bara vattendimma. Att spruta uppåt snarare än direkt mot spåret brukar vara en bra metod.

Limma
Jag limmar med vanligt vitlim upplöst i vatten med nån droppe diskmedel. Nånstans mellan 25-35% lim, resten vatten. Sen droppar jag limmet mycket försiktigt över den våta ballasten. Gärna flödigt med lim, det är bättre med för mycket än för lite tänker jag.