Lövträd

 
Efter att någonstans på nätet ha sett underbart vackra träd gjorda av en Reiner Merke, läst hans  byggbeskrivningar och dessutom botaniserat en del på den tyska forumtråd där just trädbyggeri gjorts till skön konst, gjorde jag några egna experiment.
 
I all korthet skulle jag summera metoden som Reiner använde (f.ö. samma som i den tyska trädtråden) med att först ordna en stam med grenverk med hjälp av virad tråd och sen bygga upp tjockleken med hjälp av sågspån, gips och annat. Den rätt glesa grenstrukturen förses med 'kvistar' av vadd (akvariefiltervadd) som sprejas svarta. Sen limmas grönmojs med vald struktur och färg på med sprejlim. Låter enkelt men resultatet blir fantastiskt.
 
Naturligtvis fick jag för mig att göra ett eget experiment men med några genvägar. Jag tänkte strunta i stambygget den här gången, det var det där med filtervadden jag var nyfiken på.
 
Jag använde för mitt första försök två olika sorts stammar. Dels en kasse med ljungkvistar jag plockat på västkusten (och som för drygt femton år sen räddade mig från nyfikna tullare - en annan historia...), dels plaststammar från Heki och Woodland Scenics. Det är alltså stammar i vanlig plast som man böjer till i den form man vill ha.
 


Vadden limmade jag fast med Hekis lim som är tänkt att användas just för att bygga träd, det kunde gott fått vara lite mer tixotropt och klibbigt, men funkade. Det är inte lätt att veta hur mycket vadd man ska ta men det var ju en av grejerna det här experimentet skulle reda ut åt mig, tänkte jag. Jag tog alltså en liten nypa vadd i ena handen, penslade på lim på några grenar med den andra, sen satte jag dit vadden utan att gnida fast den.
 


Under arbetets gång hade jag allt mina tvivel på slutresultatet... 
 
Men...! Efter att limmet torkat en halvtimme sprejade jag stammar och vadd med svart färg. Resultatet blev..., ja förvånansvärt bra skulle jag säga.
 


Stannar man här har man faktiskt åstadkommit ett väldigt snyggt vinterträd, och det väldigt enkelt också! (För mig, som fubbade med stammarna alltså...). Men, för att få ett belövat träd ska ju lövverket på också.
 


Det gröna jag använde är några olika färger av Woodlands 'fine turf', 'coarse turf' och Hekis 'Lindenblätter'. Istället för att använda sprejlim sprutade jag på utspätt vitlim med hjälp av en blomspruta (håll för allt i världen till i badrum, tvättstuga, garage eller utomhus!). Slutligen strödde jag över det gröna, från sidan, uppifrån och underifrån. Ibland med en mörkare kulör underifrån.
 


Jag måste säga att jag är mycket imponerad av metoden även om jag alltså tog genvägar som inte leder till de perfekta träd man ser på Reiners hemsida.
 

Här är något av vad jag lärde mig av mitt experiment:
 
  • Använd mycket små vaddtussar. MYCKET mindre än du först tror.
  • Att spreja grenarna med svart färg låter kanske bisarrt men funkar mycket bra!
  • Utspätt vitlim funkade bra för att limma grönmojset.
  • Grövre grönmojs ska man vara försiktig med om inte vadden är väldigt glest påsatt.
  • Undvik om möjligt att få grönmojs på stammen.
  • Stammen är något av nyckeln till ett snyggt träd, om det ska stå som solitär är det väl värt att lägga ner mycket tid på stammen!
  • Svartsprejad vadd med grönmojs pålimmat är a) användbart som buskage, b) nästan samma sak som WS 'foliage'.