Verktyg


Vad behöver man alltså?

För det första, glöm inte att mässingslödning är ingen materialsport! Allt här är inte nödvändigt, det mesta kan ersättas av nåt alternativ, men detta är vad jag försöker ha framme, eller lättillgängligt, när jag ska börja löda.

Lödkolv eller lödstation

Det has mycket åsikter om vad man behöver, jag har till för några år sen mest använt en uråldrig lödstation på runt 40 watt, det funkade bra tyckte jag. Numer har jag en digital historia på 80 watt och skillnaden är stor när man ska löda ihop större mässingsbitar. För mindre delar märker jag inte nån större skillnad. (Att ha en digital lödstation innebär att det går att ställa temperaturen på EXAKT det gradtal man vill ha. Om man som jag på sin höjd vill kunna välja mellan 'jävligt varmt' och 'överjävligt varmt' är det egentligen overkill).

Något som ÄR viktigt tycker jag är att ha en fin, dvs tunn och smal, spets, förutom en som är lite större. Nu tror jag jag har en mejselformad spets på 2,2mm, jag hade gärna haft en som är lite smalare.

Jag har en gasbrännare också men har hittills inte använt den eftersom jag klarat mig bra med lödstationen.

 

Lödtenn 

När jag fick för mig att blyhaltigt lödtenn skulle försvinna köpte jag på mig ett antal rullar av Clas Ohlsons tunnaste lödtråd. Effekten av att jag bunkrade lödtenn med bly är att jag inte vet hur tenn utan bly beter sig. Om jag förstått rätt innebär blyhaltigt (förutom att det är fasligt farligt) att det är jättebra för mina syften, dvs det rinner lätt, men jag vet alltså inte säkert.

Lågtemperaturtenn har jag inte använt annat än till att löda vitmetall i mycket liten utsträckning så det kan jag inte heller kommentera. Följaktligen tycker jag inte heller att det är nödvändigt att använda tenn med olika smältpunkt. (Jag tvivlar inte alls på att det bra att göra det, ibland säkert också nödvändigt, jag har nog bara inte kommit så långt ännu).

 

Lödvatten och pensel

Fosforsyra använder jag numer enbart. Effekto som är lite mer aggressivt använde jag för länge sedan när Clas Ohlson var...ja, Clas Ohlson och inte en heminredningsbutik. Det var ju lätt att få tag i. Numer köper jag fosforsyra från HaboHobby. Jag har f.ö. nyligen fått tips om kalkborttagningsmedlet Hessa Kalkbort (finns på Ö&B) som är samma sak men billigare.

Eftersom allt lödvatten (och förmodligen allt annat flussmedel också) är nån form av syra är det också frätande och kan svida om man får det på huden, tvätta händerna ofta. Tvätta exempelvis noga innan du äter något. (Och tvätta för allt i världen händerna INNAN du går på muggen! Om du är kille...)

Skaffa förresten ett gäng billiga vattenfärgspenslar för att pensla på lödvattnet. Penseln man använder kommer att dö efter ett tag oavsett hur man beter sig men ett sätt att hålla den vid liv lite längre är att tvätta ur den med tvål och vatten efter varje session.

 

Lödplatta

Jag har skaffat en lödplatta, dvs en keramisk platta med en massa hål i. Det behöver man absolut inte ha, det räcker med en masonitbit, en plankstump, en kakelplatta eller vad som helst egentligen. Det är bra om den tål värme förstås, vilket all keramik gör, dessutom har jag nytta av att min lödplatta är helt plan.

 

Sax

För att klippa bort detaljerna från etsarket, eller rester av etsarket från detaljerna, använder jag en sax. Mitt råd är att skaffa den bästa lilla sax du kan hitta, i mitt fall är det en liten rackare från Fiskars. Funkar utmärkt för att klippa plåt upp till åtminstone 0,5mm nysilver (som är hårdare än mässing).

 

Pincetter

Jämför man med att limma ihop exv en plastbyggsats med hjälp av valfri plastlimsvariant är kanske den största skillnaden att man inte kan hålla i delarna, eller åtminstone att man inte alltid VILL göra det. Man behöver klämmor och/eller pincetter. Jag använder nästan enbart pincetter, det är den korsade pincetten som är låst i sitt viloläge man har nytta av. Jag har köpt billiga pincettsatser med fyra olika pincetter på Biltema (liknande satser finns nästan överallt), där den enda pincetten jag använder är den korsade.

 

Flacktång

För bockningar, för att hålla i varma grejer eller bara för säkerhets skull. En flacktång är bra att ha! Jag har två varianter, en 'vanlig' och en helt utan räffling i käftarna, jättepraktisk när man inte vill göra märken vid enklare bockningar.

 

Avbitartång

För att knipsa av tråd, stötta saxen vid behov etc. Skaffa en liten sidavbitare med rakt skär, dvs en som ger en helt plan brottyta. Biltema är min huvudleverantör, deras tänger lär inte hålla livet ut men du har å andra sidan råd att köpa ett par om året.

 

Bockningsverktyg

En riktig lyxpryl. Dyr och exklusiv, och alla som har en säger att den hör till nödvändigheterna. Nästan. RimboGrande säljer tre olika storlekar, jag har mellanstorleken och är nöjd. Som nybörjare är det absolut inte nåt att sätta överst på önskelistan men det ÄR en bra-å-ha-pryl!

 

Nitverktyg

Ibland uppmanas man att trycka ut 'nitar' från baksidan av plåten. Det kan man göra med en spik och ett lätt slag med hammare eller nåt. (Flacktången! Jag visste den skulle komma till användning...) Eller så kan man köpa ett nitverktyg från RimboGrande. Ännu en lyxpryl alltså, mycket användbar om man har en, men lika onödig om man inte har en.

 

Nålfilar

En sats med nålfilar av god kvalitet måste man ha. Eller kvalitet och kvalitet, köp en billig sats samtidigt som du skaffar pincetter. Det räcker gott. Men nålfilar ska det vara, det duger INTE med större varianter!

 

Borr och stiftklove

Borr i små dimensioner behöver man. Det finns en del olika satser med borr från 0,3 till 1,2mm att köpa, det duger. Skaffa en massa extraborr i de vanligare dimensionerna (0,5 och 0,7mm för min del), det kommer att gå åt!

Se till att du skaffar en stiftklove som kan hålla små borr! Helst ner till 0,3mm men i ALLA fall ner till 0,5mm. (Det är inte alla som gör det).

 

Brotschar

Utan att någonsin ha saknat en 'brotsch' kunde jag inte motstå en liten sats som RimboGrande visade upp nån gång. Nu är det något jag använder nästan lika ofta som saxen, och oftare än lödkolven. Perfekta för att göra större hål av för små. Och det behöver man göra överraskande ofta!

 

Hobbykniv/brytbladskniv

För att peta på, eller hålla fast saker, skära av mässingsbitar där inte saxen kommer åt, osv.
 

 

Borrmaskin

En liten borrmaskin kommer du ha stor nytta av! Inte bara för att borra, jag använder den för att fräsa, slipa, kapa bl.a. För min del är det en Dremel med förlängningsmojäng som gör jobbet. En nackdel med den är att den är rätt högvarvig, det finns alternativ som säkert funkar bättre. 
 

Det var väl allt. Glöm nu inte att man klarar sig bra utan alla de här grejerna, lödprylarna, en sax, en tång och en saxpincett vore nog svårt att klara sig helt utan, annars kan man komplettera efterhand som man ser att behovet uppstår.