GP & GSP - RIMBOGRANDE

RimboGrandes byggsatser ser vid en första anblick otroligt komplicerade ut. Massor med små mässingsbitar, de flesta ska böjas och bändas i de mest exotiska riktningar innan de med små ynka mängder tenn kan fästas på nåt undanskymt gömställe. Tack vare de ypperliga instruktionerna är dock risken liten att man ska göra några grövre misstag, och jag vågar nog påstå att med hjälp av bra verktyg, lite byggvana och allmän fingerfärdighet kan vem som helst bygga ihop en RG-byggsats.
De här vagnarna är möjligen lite ovanliga eftersom vagnskorgarna är i plast. Det enda som egentligen löds ihop är underredet. Och trots en något 'rörig' etsplåt är bygget egentligen väldigt enkelt.  
Efter att ha lött ihop underredet limmade jag ihop vagnskorgarna. Instruktionerna rekommenderar cyanolim, jag testade om det funkade med vanligt flytande plastlim, det gick utmärkt så jag kunde spara ca-limmet till senare, då en del mässingsdetaljer ska fästas på plastkorgen. Passformen är perfekt f.ö. så den enda utmaningen är att få gavlarna på rätt höjd.
Gsp-vagnen till vänster, Gp till höger nedan.
Efter att vagnskorgarna limmats på underredet är det en hel del detaljer som ska limmas på plats, alla handräcken, vagnkortshållare, kasthake, slutsignalhållare, bromsslangar och för Gp också de synliga delarna till nödbromsreglaget (nödvändigt eftersom de var avsedda att användas för personaltransporter).
Efter att ha limmat i vikter enligt RimboGrandes utmärkta anvisningar är det snart dags för målning.
Efter att limmet torkat så vikterna sitter fast limmade jag på taken. Helt smärtfritt med Humbrols lite trögare flytande lim, det i blå flaskan med pip. Passformen är utmärkt!
Sista momentet innan målning är att fixa till de felborrade hålen i vagnssidorna som syns ovan. Jag var lite överentusiastisk när hålen för alla handräcken borrades... För att trolla bort dem tillverkades lite 'stretched sprue', dvs jag värmde gjutstammar över en tändare och drog ut till tunna trådar. Sen stoppades de lite tjockare ändarna av de tunna trådarna in i de felborrade hålen, lite lite flytande lim duttades på, sen är det bara att låta torka. När det är helt torrt skär man bort det som sticker ut så är hålen nära nog helt försvunna!

Den här gången använde jag en primer på sprej från Corrostabil. Fint pigment, tålig yta, möjligen lite mörk. (Bilderna nedan är iofs rätt mörka i sig men färgen är mörk i verkligheten också).
Efter dekalering återstår nu att mattlacka vagnarna innan kopplen monteras. Hjulen till Gp-vagnarna ska målas SJ-röda också innan de monteras men sen är vagnarna faktiskt färdiga.

Kopplen jag brukar använda är MicroTrains N-skalekoppel av 'Kadeetyp'. Fördelen framför de H0n3-koppel som rekommenderas av RimboGrande är att de säljs färdigmonterade. (För den som aldrig försökt kan jag meddela att pillret att få ihop ett byggsatskoppel kan annars driva vem som helst, utom den mest sansade byggare, till vansinne. Och jag tillhör inte den där mest sansade skaran...)
Och sådärja! Efter att kopplen monterats återstår nu bara att bygga en liten smalspårsbana att trafikera med dem.